Aktualności

Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni

Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni
Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni 19 sierpnia 2015 Włoski klimat, najlepsze filmy oraz artyści z całego świata– mowa oczywiście o Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w

Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni
19 sierpnia 2015

Włoski klimat, najlepsze filmy oraz artyści z całego świata– mowa oczywiście o Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Rozpoczynający się 2 września i trwający 10 dni Festiwal przyciąga największe osobistości ze świata filmu oraz liczną publiczność podziwiającą światowe kino w przepięknej scenerii. Wystawne bankiety oraz spotkania przy doskonałym, włoskim jedzeniu i winie są nieodłącznym elementem Festiwalu, uważanego za jeden z najbardziej popularnych i znaczących w świecie kina. O czasie spędzonym we wspaniałym mieście na wodzie opowie Leonardo Masi – rodowity Wenecjanin, ekspert marki Malma z Kuchni Dantego.

Poczuj włoski klimat

Nawet jeśli nie możemy wybrać się do Wenecji, by uczestniczyć w tamtejszym święcie kina, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym zaciszu zorganizować swój własny festiwal. Filmy, relaks na kanapie w doborowym towarzystwie oraz pyszne jedzenie… to dla wielu z nas wymarzony pomysł na wieczór. W końcu nie ma nic piękniejszego i przyjemniejszego niż relaks po ciężkim dniu pracy i obowiązków. W wyborze odpowiedniego, filmowego repertuaru z pewnością pomogą liczne strony poświęcone tej tematyce, a także program konkursu o Złotego Lwa, czyli głównej nagrody Międzynarodowego Festiwalu w Wenecji, dostępny na stronie www.labiennale.org. Jednak czym byłoby oglądanie kultowego filmu bez odrobiny przyjemności dla naszego podniebienia? A skoro to włoskie święto kina to również dania, które będą nam towarzyszyć podczas seansów powinny pochodzić z Półwyspu Apenińskiego.

– Jeżeli szukasz inspiracji na filmowy wieczór, kuchnia włoska jest idealną propozycją. Dania są proste w przygotowaniu, a efekt z pewnością zadowoli nie tylko nas, ale również naszych gości. Ulubionym daniem każdego Włocha jest makaron – komponowany z najróżniejszymi dodatkami. Pasta doskonale sprawdzi się również podczas domowego święta filmu. Dania kuchni włoskiej, na bazie makaronu, pomogą nam przenieść się myślami do klimatycznej Wenecji i z pewnością zaostrzą apetyt na kino w najlepszym wydaniu – przekonuje Leondaro Masi, ekspert Malmy.

A to już wiesz?  Gorące premiery muzyczne jesieni

– Szczególnie polecam makaron conchiglie rigate z kurczakiem, suszonymi pomidorami oraz kremem balsamicznym. Danie to będzie delikatne i lekkostrawne, ale również dostarczy nam sporą dawkę energii – dodaje Masi.

Najstarsze święto kina

Festiwal w Wenecji uchodzi za najstarszą imprezę filmową. Jego początki sięgają roku 1932, kiedy to włoski hrabia Giuseppe Volpi di Misurata postanowił założyć Festiwal filmowy pod nazwą Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica. Festiwal od początku istnienia odbywa się w ramach Biennale di Venezia, którego historia sięga XIX wieku. Początkowo publiczność oddawała swoje głosy na wybrane filmy, a na ich podstawie wybierani byli zwycięzcy. Już w tamtych czasach impreza przyciągała na widownie tysiące widzów z całych Włoch i nie tylko.

Obecnie Festiwal odbywa się na przełomie sierpnia i września, trwając 10 dni. Składa się z dwóch sekcji. Na pierwszą, oficjalną przypadają następujące cykle: konkurs główny, konkurs filmów krótkometrażowych, cykl „Horyzont” oraz pokaz pozakonkursowy. Ponadto jury konkurs przyznaje nagrody, które wyłaniają najlepszego aktora i aktorkę, najlepszego młodego aktora lub aktorkę oraz najlepszy scenariusz. Dodatkowo podczas Festiwalu specjalne jury Luigi de Laurentis przyznaje Lwa Przyszłości dla najlepszego debiutu pełnometrażowego pokazanego w ciągu całego festiwalu. Od roku 1970 przyznawany jest również Honorowy Złoty Lew, doceniający całokształt twórczości.

Otrzymanie nagrody przez jury jest ogromnym zaszczytem i dumą. Udało się to kilkakrotnie również i polskim reżyserom, takim jak: Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieślowski, Roman Polański, Andrzej Wajda, Jerzy Stuhr, Andrzej Munk oraz Jerzy Skolimowski.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

***
Przepis na:
Conchiglie Rigate z kurczakiem, pomidorami suszonymi i kremem balsamicznym

Składniki:

200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
1 pierś z kurczaka
Pół słoika suszonych pomidorów w oleju
Pół opakowania młodego szpinaku
3 łyżki kremu balsamicznego
1 cebula
2 ząbki czosnku
Listki bazylii
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

A to już wiesz?  Włodzimierz Szpinger for Empik - kolekcja artystyczna

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w małą kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, krem balsamiczny oraz ugotowany makaron. Całość mieszamy.

Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i młody szpinak, mieszamy całość i podajemy.

***

Kuchnia Dantego

Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy